neděle 24. května 2015

Stavba srubu

Prvotní je potřeba výběru kvalitních srubových kmenů, které se těží na Vysočině.


Kláda je nejprve nahrubo odkornění odkorňovačem a poté ohoblována elektrickým hoblíkem, čímž se docílí jednotného vzhledu a hladkého povrchu dřeva.



Srink-fit saddle notch je anglický výraz pro sedlový rohový spoj. Rovné plochy spoje se po sobě mohou posouvat a při tom zůstat neustále těsné. Z kulatého průřezu klády se v místě spoje vyrobí klín, který se obkreslí a rovné styčné plochy zajistí dokonalé utěsnění spoje.

Sedlový spoj je při správné technologii provedení pevný a dodá srubové stěně krásný vzhled. Dále také zabraňuje, aby se klády vlivem vnitřních pnutí vzniklých sesycháním kroutily a způsobovaly netěsnost spojů.



Podélný spoj klád tvoří mělká drážka, která kopíruje nerovnosti spodní klády. Pomocí kružítka se jednotlivé tvarové originály klády spásávají na sebe tak, že okraj podélné drážky přesně kopíruje tvar sousední klády ležící pod ní.

Uvnitř je drážka hlubší, aby nedošlo k zachycení horní klády vlivem sesychání a sedání což by mohlo později působit netěsnosti podélných spojů.



Hrany drážky jsou proto oboustranně doplněny společně s rohovými spoji izolací z PVC a ve středu drážky ovčí vlnou, kterou naše firma dováží z Rakouska.



Žádné komentáře:

Okomentovat